Home > Artikel > Vinäger genom process och hadíthen om vinäger

Vinäger genom process och hadíthen om vinäger

Vinäger genom process och hadíthen om vinäger
Download PDF

NOTERA: Denna artikel är den sista utav 3 som handlar om vinäger. Del 1 | Del 2

 

All lov och pris tillkommer Allah.

Det antecknades av Muslim i hans Saheeh (2051) och av at-Tirmidhi (1840), och av Ibn Maajah (3316), från ‘Aishah (må Allah vara nöjd med henne) att Profeten (må Allahs frid och välsignelser vara över honom) sade: “Vilken god smaksättning vinäger är.”

Al-Khattaabi sade i sin kommentar av hadíthen: “Det som dessa ord poängterar är måttligheten i att äta och att avstå från överdrifter gällande maten. Det är som om han sade: ‘Använd som kryddor/smaksättare vinäger och liknande som är billiga och är inte svåra att få och ansträng er inte för mycket i jakten på god (lyxig) mat, eftersom att hänge sig åt sina luster förstör ens religiösa engagemang och gör kroppen sjuk.”

Slut citat från Ma’aalim as-Sunan (4/254).

Vinäger kan göras från andra saker än vin. Det sägs i al-Isnaaf av al-Mirdaawi (1/320): “Tillåten vinäger görs genom att lägga till vinäger till vindruvor eller till juicen innan de jäser så att de inte jäser. Detta sades av flera lärda. Slut citat.”

Mataalib Ooli an-Nuha (1/230) sägs det: “Tillåten vinäger görs genom att lägga till vinäger till vindruvor eller juicen innan de jäser, innan tre daggar och nätter har passerat, så att de inte jäser. Detta återberättades av ett antal lärda från Ahmad. Slut citat.”

De lärda har sagt att vinägern som hänvisas till i hadíthen ovan är den som inte härleds från vin. Det sägs i Tuhfat al-Ahwadhi (4/399): “Gällande hadíthen ‘Vilken god smaksättning vinäger är“, det som menas med vinäger här är vinäger som inte produceras av vin, för att skilja mellan hadítherna. Slut citat.”

Om vinägern är tillverkad av något annat än vin, det är tillåtet, och det finns ingen åsiktsskillnad bland de lärda gällande det. Detta sades av de lärda från den Stående Kommittén när de sade: “Om vinägern var inte ursprungligen vin då finns det ingen tvist om att det är tillåtet, eftersom varje juice som förvandlas till syror kallas för vinäger (khall).” Slut citat från Fataawa al-Lajnah ad-Daa’imah (fatwa nr. 3429).

Om vin förvandlas till vinäger av sig själv då blir det rent och tillåtet.

Det sägs i al-Isnaaf av al-Mirdaawi (1/319): “Den korrekta åsikten är att om vin förvandlas till vinäger av sig själv, det blir då helt rent. Detta sades (av de lärda) och är åsikten av majoriteten; många av dem var säkra på det. Slut citat.”

När det gäller att behandla vin så att det blir vinäger, det fanns en tvist bland de lärda angående det. Shaykh al-Islam ibn Taymiyah hänvisade till tvisten när han sade:

“När det gäller att omvandla vin till vinäger, det finns skillnader i de lärdas åsikter angående det. Det sades att det är tillåtet att förvandla vin till vinäger, så som det återberättades av Abu Haneefah; det sades att det inte är tillåtet, men om det omvandlas till vinäger då blir det rent, så som det återberättades av Maalik; och det sades att det är tillåtet att flytta det från solen till skuggan och att ta bort täcket från det, och så vidare, utan att tillägga något till det, så som det är åsikten av Shaafa’i och Ahmad; det sades att det inte alls är tillåtet, så som det var åsikten av några utav följeslagarna av ash-Shafaa’i och Ahmad, och detta är den korrekta åsikten, eftersom det bevisades från Profeten (må Allahs frid och välsignelser vara över honom) att han tillfrågades om vinet som tillhörde några faderlösa och han befallde att det skulle hällas ut. Det sades till honom: ‘De är fattiga.’ Han sade: ‘Allah kommer att berika dem från Sina gåvor.’ När han befallde att det skulle hällas ut och förbjöd dem att förvandla det till vinäger var det obligatoriskt att lyda honom gällande hans instruktioner och förbud. Så det är obligatoriskt att hälla ut vin och inte göra det till vinäger. Detta var trots faktumet att de var faderlösa och trots faktumet att det vinet fick de innan förbudet mot vin introducerades, så de syndade inte.” Slut citat från Majmoo’ al-Fataawa (21/483).

Baserat på det är det inte tillåtet att förvandla vin till vinäger på grund av bevisen om effekten i saheeh hadíther.

 


 

NOTERA: För att sammanfatta artiklarna om vinäger så säger de lärda att den mest korrekta åsikten är att det inte är tillåtet att använda vinäger som är gjord av vin, som man får fram via en avsiktlig process. Om vinet står dock och av sig självt blir till vinäger då är det tillåtet att använda det. Det är även nödvändigt att nämna att dagens vinäger, i flesta fall om inte alla, tillverkas inte via naturliga processer utan via avsiktliga processer där tillverkningen tar mellan 20 timmar fram till tre dagar.

Vinäger som består av annat än vin, så som vindruvor, etc. är tillåtet. Och Allah vet bäst.

Lämna ett svar

Räkna ut (spamkontroll) *

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng