Home > Familj > Välsignelsen av att ha rättfärdiga föräldrar

Välsignelsen av att ha rättfärdiga föräldrar

///
Stängd för kommentarer
Download PDF

Barmhärtigheten och ömheten som föräldrarna har för sina barn behöver ingen förklaring. Så fort som man blir enhave-mercy-upon-them-parents förälder börjar ens barmhärtighet, ömhet, vänlighet, oro, hängivenhet och kärlek för deras barn. Innan det, och så som islam kräver, söker den rättfärdiga mannen efter en rättfärdig fru som kommer att vara källan av ömhet, visdom och rättfärdig uppfostran av deras barn tillsammans, och därmed bygge av en rättfärdig familj som är grundingrediensen i bygget av ett rättfärdigt muslimskt samhälle. Dessutom är religiösa barn som uppfostrades av religiösa föräldrar värdiga av att vara vänliga och att upprätthålla goda förhållanden med sina släktingar, medan syndarna är längst bland folket från rättfärdighet, att hålla goda förhållanden med deras släkt och Birr i allmänhet.

Hursomhelst, ens kärlek och oro för ens barn bör aldrig föra honom eller henne till den nivå att man bortser från Allahs Rättigheter eller att man är mild med sina barn där man bör vara stadig.

En gång såg inte Khalifan Hishaam bin Abdul-Malik sin son bland dem som närvarade fredagsbönen och han frågade ut honom om det och hans son svarade att hans åsna inte kunde bära honom. Hishaam sade till honom:

Men du kunde ha gått.

Hishaam förbjöd sin son från att rida ett djur under ett år under vilket han fick gå till fredagsbönen. [al-Bidaayah wan-Nihaayah, vol. 9, sid. 396]

Detta är en metod av disciplin som våra förfäder använde för sina barn så att de skulle gå rätt, hålla vid sanningen och uppfylla deras islamiska plikter.

En annan aspekt av föräldraskap uppstår när tystnad tar över nattvärlden när föräldrarna står inför Allahs Händer och åkallar Honom för gynnsamhet för deras barn. Hishaam bin Hassan sade att Sa’id bin Jubair sade till honom:

“Jag utför längre böner för gynnsamheten av min son.” Hishaam kommenterade: “Han hoppades att Allah skulle beskydda sin son för honom på det här sättet.”

[Hilyatul-Auliyaa’, vol. 4, sid. 279]

 

När Maalik bin Dinaar såg en man be felaktigt så han sade:

“Jag tycker synd om hans barn.” Han tillfrågades: “Han ber felaktigt och du tycker synd om hans barn?” Maalik sade: “Han är deras hövding (eller lärare) och de lär sig av honom!”

[Sifat as-Safwah, vol. 3, sid. 287]

 

Detta demonstrerar föräldrarnas nyckelroll som föräldrarna har för hur deras barn kommer att behandla dem i framtiden, vare sig de uppfostrar dem rättfärdigt och försiktigt, åkallar Allah för dem och skyddar dem från allt ont. Därmed är det sittande för den muslimska fadern och modern att beskydda deras barn från Allahs straff som Han har förberett för ‘Uquq av föräldrarna, genom att de själva är rättfärdiga och att de lär sina barn medlen och sätten av Birr i allmänhet och gentemot föräldrarna specifikt. Det krävs av dem att de uppfostrar sina barn rättfärdigt, att de lär dem om Allahs utsatta gränser och att de varnar dem för vägarna och metoderna som leder till Hans ilska och missnöje. Genom att implementera denna metod kommer föräldrarna också att hjälpa sina barn att vara vänliga mot dem senare i deras liv. Till exempel så sade al-Ghazzali:

Föräldrarna bör hjälpa sina barn att vara vänliga gentemot dem genom att avstå från att kräva från dem det som de inte kan bära och insistera för saker då deras barn är uttråkade (eller trötta), för fruktan att de kanske inte lyder dem och därmed förtjänar Elden.

[Tanbihul-Ghaafilin, sid. 98]

 

Det sades att ditt barn är med dig sju år som en fånge, sju år till som en prins och sju år till som en minister. [Al-Barakah fi Fadl as-Sa’i wal-Harakah, sid. 98]

Du kanske tycker om
Shukrserien | Del 5 | Innebörden av al-Hamd
Shukrserien | Del 4 | Bland de största gåvorna
Shukrserien | Del 3 | Sajdat ash-Shukr
Shukrserien | Del 2 | Situationen av den troende

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng