Home > Artikel > Shukrserien | Del 3 | Sajdat ash-Shukr

Shukrserien | Del 3 | Sajdat ash-Shukr

///
Stängd för kommentarer
Download PDF

Fråga: Vilka är detaljerna av Sajdat ash-Shukr, prostrationen av tacksamhet till Allah för något som har hänt?

Svar:

Lov och pris tillkommer Allah.

Sajdat ash-Shukr är föreskriven för allt som gör en glad, vare sig det är att få något gott (som är till ens fördel) eller om det är att undgå något skadligt.

Bevisen (daleel) för det kan hittas i ahaadith och aathaar. Bland ahaadith finns hadithen av Abu Bakrah (må Allah vara nöjd med honom) som sade att när Profeten (må Allahs frid och välsignelser vara över honom) hörde några nyheter som gjorde honom glad så skulle han falla ned i sujood till Allah, Upphöjd är Han (Antecknat av de fem förutom an-Nisaa’i; at-Tirmidhi sade: ”Den är Hasan ghareeb”). Enligt versionen som återberättades av Ahmad såg han Profeten (må Allahs frid och välsignelser vara över honom) när nyheterna nådde honom om hans trupper som hade vunnit över deras fiender, han låg med huvudet på ‘Aishahs lår, sedan gick han upp och föll ned i sujood (Antecknat av Ahmad, 5/45; al-Haakim, 4/291).

En annan hadith är återberättad av ‘Abd al-Rahmaan ibn ‘Aws som sade: Profeten (må Allahs frid och välsignelser vara över honom) gick ut till stället där sadaqah hölls, sedan mötte han Qiblah och föll ned i sujood där han förblev i den ställningen under lång tid. Sedan lyfte han upp sitt huvud och sade: ”Jibreel kom till mig med goda nyheter, han sade: ‘Allah säger till dig: ‘Den som sänder välsignelser över dig, Jag kommer sända välsignelser över honom, och den som sänder fredshälsningar över dig, Jag kommer sända fredshälsningar över honom.” så jag gjorde sujood i tacksamhet till Allah.” (Antecknat av Ahmad. Al-Mundhiri sade: ”Hadithen om Sajdat ash-Shukr kom från hadithen av al-Baraa’ med en saheeh isnad och från hadithen av Ka’b ibn Maalik och andra)

Återberättelserna inkluderar följande:

  1. Abu Bakr (må Allah vara nöjd med honom) gjorde sujood när han hörde nyheterna om att Musaylimah hade dödats. (Återberättat av Sa’eed ibn Mansoor i hans Sunan)
  2. ‘Ali ibn Abi Talib gjorde sujood när han hittade Dhu’l-Thadiyah bland Khawaarij. (Återberättat av Ahmad i al-Musnad)
  3. Ka’b ibn Maalik gjorde sujood vid tiden av Profeten (må Allahs frid och välsignelser vara över honom) när han fick de glada budskapen om att Allah hade accepterat hans ånger. (Det är överenskommet över berättelsen)

Och Allah är källan av all styrka. Må Allah välsigna vår Profet Muhammad, hans familj och följeslagare.

Al-Lajnah ad-Daa’imah li’l-Buhooth al-‘Ilmiyyah wa’l-Iftaa’, 7/266

Du kanske tycker om
goda tankar
Goda tankar om Allah vid dödsstunden
AllahsKursi
Allahs Kursi
Shukrserien | Del 5 | Innebörden av al-Hamd
Shukrserien | Del 4 | Bland de största gåvorna

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng