Home > Artikel > Shukrserien | Del 2 | Situationen av den troende

Shukrserien | Del 2 | Situationen av den troende

///
Stängd för kommentarer
Download PDF

Återberättat av Suhaib (må Allah vara nöjd med honom); han sade: ”Profeten (må Allahs frid och välsignelser vara över honom) sade:

‘Så fantastisk situationen (angelägenheten) av den troende (är), sannerligen alla hans angelägenheter är goda och detta gäller ingen annan förutom den troende. Om något gott/glädjande händer honom är han tacksam och det är bra för honom. Om något skadligt (dåligt) händer honom är han tålmodig och det är bra för honom.’” [Saheeh Muslim #2999]

Från detta kan vi förstå att tillståndet av den troendes angelägenheter ändras i livet i den här världen. Shayk al-Islam ibn Qayyim al-Jawzeeyah (må Allah vara nådig över honom) sade gällande tillståndet av den troendes angelägenheter:

En av dem är tillståndet (av att ta emot en) välsignelse. Det är obligatoriskt för honom (den troende) i det här tillståndet (att visa) tacksamhet.

Det andra är tillståndet (av att) prövas. Det är obligatoriskt för honom (den troende) i det här tillståndet (att vara) tålmodig.

Det tredje är tillståndet (då man begår) en synd. Det är obligatoriskt för honom (den troende) i det här tillståndet att söka förlåtelse för det (synden som man har begått).”

Tjänaren går inte utanför variationen mellan dessa tre tillstånd. En av dem är antingen en välsignelse eller en fördel från Allah av god hälsa, välstånd, ett barn.

”Det är obligatoriskt för honom att han tackar Allah för den här gåvan. Låt tjänaren tänka över Allahs yttrande:

اعْمَلُوا آلَ دَاوُودَ شُكْرًا ۚ وَقَلِيلٌ مِّنْ عِبَادِيَ الشَّكُورُ (34:13

‘Arbeta, ni män av Davids hus, och var tacksamma!’ Men få är de bland Mina tjänare som känner tacksamhet.”

Så hur många av dem som Allah har gynnat…

(16:18) وَإِن تَعُدُّوا نِعْمَةَ اللَّـهِ لَا تُحْصُوهَا ۗ إِنَّ اللَّـهَ لَغَفُورٌ رَّحِيمٌ

Om ni ville räkna Allahs välgärningar, skulle ni aldrig kunna fastslå deras antal. Helt visst är Allah ständigt förlåtande, barmhärtig.”

Hur många visar tacksamhet till Allah för dessa gåvor? Mindre än få!”

Eller så finns det tillståndet där man testas.

”Det är obligatoriskt för honom i det här tillståndet att vara tålmodig. Vilket innebär att Allah från Sin överväldigande Visdom kan testa den troende tjänaren med olika typer av tester. Det är obligatoriskt för honom (tjänaren) att vara tålmodig eftersom detta är från tron i Qadar och från underkastelsen till Allahs Qadar. Dessutom (måste tjänaren veta) att det som har drabbat honom skulle aldrig passerat honom förbi (utan att drabba honom). All det är nedskrivet i Allahs bok (al-Lawhul-Mahfoodh). Sannerligen testar Allah inte honom (tjänaren) för att förstöra honom. Han testar honom bara för att testa hans tålamod och underkastelse...”

Det andra tillståndet är (tillståndet) av synd.

”Det är obligatoriskt för honom (tjänaren) i det här tillståndet att söka förlåtelse (för det), detta är tydligt gällande obligationen för att vända sig till Allah (i ånger) där man visar sitt behov för Honom.”

Al-Waabil as-Sayyib

Du kanske tycker om
goda tankar
Goda tankar om Allah vid dödsstunden
AllahsKursi
Allahs Kursi
Shukrserien | Del 5 | Innebörden av al-Hamd
Shukrserien | Del 4 | Bland de största gåvorna

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng