Home > 'Aqeedah > Shirk – Vad är Shirk?

Shirk – Vad är Shirk?

shirk
Download PDF

v

Bland de viktigaste ämnen som en muslim bör lära sig om är innebörden av shirk. Sannerligen är shirk den värsta utav alla synder. Det är värre än mord, stöld eller någon annan typ av orättfärdighet. Det är en handling som ger en garanterad plats i Helvetet om man inte ångrar sig till Allaah. Det är en orättfärdighet som riktas till Skaparen av himlarna och jorden – Allaah b. När en person mördas kan alla typer av anledningar och förklaringar presenteras. Men en sak som mördaren inte kan påstå är att han mördade individen för att han försåg honom med mat, skydd, kläder och alla andra saker som skapar bekvämligheten i detta liv.

Men när en person begår shirk, de försöker, frivilligt eller motvilligt, att rikta en orättvisa gentemot Den som har försett dem med alla dessa nödvändiga saker – och oftast även mycket mer! Den som förser oss med allt vi behöver och har är självklart Allaah, universums Herre. Är det då rätt av oss att begå detta brott gentemot Den som har försett oss med allting som vi behöver och mer därtill? Därför är shirk den ultimata formen av otacksamhet som människan kan visa och eventuellt kommer det orsaka en evig smärta för många människor.

 

Så vad är Shirk?

En utav de mest viktigaste plikterna är att veta innebörden av Shirk, dess allvarliga innebörd och de olika typerna så att våran Tawheed och vår Islam är komplett och så att vår tro förblir stark och stabil.

Du bör veta, må Allaah vägleda dig, att ordet Shirk på arabiska innebär att ”ta en partner”, dvs. att anse någon vara partner till någon annan. Det sägs ’Ashraka Baynahuma’ (han anslöt dem tillsammans) när man anser dem vara två av samma status; eller ’Ashraka fi amrihi ghayrahu’ (han introducerade en annan i hans angelägenhet) när han fick två personer involverade i det.

I termer av Sharee’ah eller islamisk terminologi, Shirk innebär att tillskriva en partner eller en rival till Allaah i Ruboobiyyah (Herravälde), ’Uluuhiyyah (dyrkan) eller Asmaa’ wa Sifaat (Hans Namn och attribut).

En rival är en motståndare eller en jämlike. Därmed förbjuder Allaah b i många verser av Koranen att man sätter upp rivaler vid sidan om Honom och Han fördömer dem som tar emot dem (rivalerna) som gudar istället eller vid sidan om Allaah. Allaah b säger:

فَلَا تَجْعَلُوا لِلَّـهِ أَندَادًا وَأَنتُمْ تَعْلَمُونَ

”Sätt därför inte medgudar vid Guds sida, då ni vet [att Gud är utan like].” [2:22]

Det återberättas i hadíthen att Profeten z sade:

”Den som dör medan den påstår att Allaah har en rival kommer att träda in i Helvetet.” [Återberättat av al-Bukhaari och Muslim]

Lämna ett svar

Räkna ut (spamkontroll) *

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng