Home > Artikel > Rätt eller Fel: Firandet av Mawlid (del 3)

Rätt eller Fel: Firandet av Mawlid (del 3)

///
Stängd för kommentarer
Download PDF

Vad är bid’ah al-hasanah? Finns det någon bid’ah som är god? Finns det inte en hadith som säger att5c294d8774923ce2a44bdbfbd177708c man kan innovera något gott och att man får belöning för alla som följer i det?

 

All lov och pris tillkommer Allah.

Först och främst bör vi veta vad bid’ah betyder enligt islamisk lära.

Det har definierats som: varje uppfunnen väg i religionen vars mål är dyrkan eller att komma närmare Allah. Det innebär att allt annat som inte hänvisas till specifikt i sharee’ah, och för vilket det inte finns bevisa (daleel) i Koranen eller Sunnah, och som inte var känt vid tiden av Profeten (må Allahs frid och välsignelser vara över honom) och hans följeslagare. Samtidigt är det rätt självklart att den här definitionen av religiösa uppfinningar eller innovationer, som är fördömda inte inkluderar världsliga innovationer [så som bilar och tvättmaskiner, etc.].

Om din förvirring har att göra med en skenbar motsägelse mellan hadithen som återberättades av Abu Hurayrah och hadithen som återberättades av Jareer ibn ‘Abdullah, låt oss då studera dessa två återberättelser och låt oss se vad de menade:

Jareer ibn ‘Abdullah al-Bajali (må Allah vara nöjd med honom) sade: “Allahs Sändebud (må Allahs frid och välsignelser vara över honom) sade: “Den som påbörjar något gott och som följs av andra kommer att få sin egen belöning och belöningen motsvarande det av dem som följer honom, utan att det minskar från deras belöning på något sätt. Den som påbörjar en dålig sak och följs av andra kommer att bära bördan av sin egen synd och en börda likt det av dem som följer honom, utan att det minskar på deras börda på något sätt.'” (Antecknat av at-Tirmidhi, nr. 2675; han sade: “Detta är en hadith som är saheeh hasan)

Det finns en berättelse bakom denna hadith som kommer att förklara vad som menas med “den som påbörjar en god sak”. Imam Muslim återberättade denna berättelse från Jareer ibn ‘Abdullah, som även berättade själva hadithen. Han sade: “Vissa utav beduinerna kom till Allahs Sändebud (må Allahs frid och välsignelser vara över honom), medan de hade på sig ylleplagg. Han såg att de befann sig i ett dåligt tillstånd och i behov så han uppmanade folket att ge dem i välgörenhet. De (folket) var väldigt sega på att svara och det kunde ses i hans ansikte (att han var upprörd). Sedan kom en man av Ansaar som förde med sig ett paket av silver, sedan kom en annan man, och en annan och en annan, och hans ansikte fylldes med glädje. Allahs Sändebud (må Allahs frid och välsignelser vara över honom) sade: ‘Den som startar en god sak i islam och andra gör så efter honom, det kommer att tillskrivas honom en belöning motsvarande dem som följde honom, utan att det minskar på deras belöning. Den som påbörjar en dålig sak i islam och andra gör likaså efter honom, det kommer att tillskrivas honom en börda av synd motsvarande dem som följde honom, utan att det minskar på deras börda.'” (Antecknat av Muslim, nr. 1017)

Från berättelsens kontext är det tydligt att det som menas med orden “den som påbörjar en god sak (sunnah hasanah) i islam” är: den som återupplever en del av Profetens Sunnah (må Allahs frid och välsignelser vara över honom), eller som lär ut den till andra, eller befaller andra att följa den, eller handlar i enlighet med den så att andra ser honom eller hör om honom och följer hans exempel. Detta indikeras även av hadithen som återberättades av Abu Hurayrah (må Allah vara nöjd med honom) som sade: “En man kom till Profeten (må Allahs frid och välsignelser vara över honom) och han uppmanade folket att ge honom i välgörenhet. En man sade: ‘Jag har detta och detta.’ och det fanns inte en enda person i församlingen som inte hade gett något i välgörenhet till honom, vare sig det var en stor eller en liten summa. Allahs Sändebud (må Allahs frid och välsignelser vara över honom) sade: ‘Den som påbörjar något gott och andra följer hans ledning, han kommer att få kompletta belöningen och belöningen motsvarade det av dem som följde honom, utan att det minskar från deras belöning. Den som påbörjar något ont, och andra följer hans vägledning, kommer att bära kompletta bördan av synd och en börda likt den av dem som följde honom, utan att det minskar från deras börda.'” (Antecknat av ibn Maajah i al-Sunan, nr. 204)

 

Detta är en del av en hel fatwa.

 

Du kanske tycker om
goda tankar
Goda tankar om Allah vid dödsstunden
fatwa1
Fatwa: När ska man säga Yarhamuk Allah
AllahsKursi
Allahs Kursi
Shukrserien | Del 5 | Innebörden av al-Hamd

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng