Home > Artikel > Rätt eller Fel: Firandet av Mawlid – del 2

Rätt eller Fel: Firandet av Mawlid – del 2

///
Stängd för kommentarer
Download PDF

Vissa anser att firandet av Mawlid är tillåtet och andra anser5c294d8774923ce2a44bdbfbd177708c det vara otillåtet… Vad är domen?

 

All lov och pris tillkommer Allah.

Det finns ingenting i Koranen som säger att vi bör fira Mawlid eller födelsedagen av Profeten (må Allahs frid och välsignelser vara över honom). Profeten själv (må Allahs frid och välsignelser vara över honom) gjorde inte det och befallde inte någon att göra det, vare sig under sin livstid eller efter sin död. Sannerligen sade han till dem att inte överdriva om honom så som kristna överdrev om Jesus (fred vare över honom). Han sade: “Överdriv inte om mig så som kristna överdrev om Maryams son. Jag är enbart en slav, så säg: ‘Allahs slav och Hans Sändebud.'” (Antecknat av al-Bukhari) Det som har återberättats är att Profeten (må Allahs frid och välsignelser vara över honom) gjorde sin födelsedag till en dag av dyrkan, vilket är inte likt firandet. Han tillfrågades om fastan på måndagar och han sade: “Det är dagen som jag föddes på och dagen som jag blev anförtrodd med Uppdraget eller när jag först fick uppenbarelsen.” (Antecknat av Muslim, an-Nisaa’i och Abu Dawood)

Dessutom så vet vi att Sahaabah (må Allah vara nöjd med dem) var folket som älskade Profeten mest. Har det återberättats att Abu Bakr, som var närmast honom av folket och den som älskade honom mest, firade Profetens (må Allahs frid och välsignelser vara över honom) födelsedag? Har det återberättats att ‘Umar, som styrde under tolv år, eller ‘Uthmaan gjorde det? Har det återberättats att ‘Ali, hans släkting och fosterson, gjorde det? Har det återberättats att någon av Sahaabah gjorde det? Nej, vid Allah! Är det för att de var omedvetna av dess betydelse, eller att de inte riktigt älskade Profeten (må Allahs frid och välsignelser vara över honom)? Ingen skulle säga något sådant förutom den som har gått vilse och som leder andra vilse.

Har någon utav imamerna – Abu Haneefah, Maalik, ash-Shaafi’i, Ahmad, al-Hasan al-Basri, ibn Sireen – gjort så eller befallt andra att göra så eller att säga att det är bra? Vid Allah, nej! Det har inte ens nämnts under de första och bästa århundraden. Profeten (må Allahs frid och välsignelser vara över honom) sade i en saheeh hadeeth: “De bästa av mänskligheten är min generation (eller mitt århundrade), sedan de som kommer efter dem, sedan de som kommer efter dem. Sedan kommer ett folk att komma som inte kommer att bry sig om deras vittnesmål kommer innan deras ed eller tvärtom (dvs. de kommer inte ta det seriöst).” (Antecknat av al-Bukhari, Muslim och at-Tirmidhi) Firandet av Profetens födelsedag uppstod först många århundraden senare när många av angelägenheterna av den sanna religionen hade försvunnit och bid’ah hade spridits överallt.

Har det därmed blivit ett firande som är ett tecken för Profetens (må Allahs frid och välsignelser vara över honom) kärlek? Men kan det vara möjligt att Sahaabah, imamerna och folket av de bästa tre århundradena var omedvetna om det här och att det bara är de som kom senare som insåg dess betydelse?! Det som Koranen berättar för oss är att kärleken för Profeten (må Allahs frid och välsignelser vara över honom) demonstreras genom att man följer vägledningen som han förde med sig. Allah säger (tolkning av innebörden):

 

 

“Säg [Muhammad]: “Om ni älskar Gud, följ mig och Gud skall älska er och förlåta er era synder. Gud är ständigt förlåtande, barmhärtig.”

Säg: “Lyd Gud och Sändebudet.” Men om de vänder ryggen till [skall de veta att] Gud inte är vän till dem som förnekar sanningen.” [3:31-32]

Den första versen förklarar att kärlek är enbart ett påstående men bevisen för uppriktigheten är att följa det som Profeten (må Allahs frid och välsignelser vara över honom) kom med. Den andra versen återbekräftar betydelsen och nödvändigheten av att lyda Allah och Hans Sändebud. Därmed avslutade Allah versen med en väldigt sträng varning i vilken förnekarna som vägrar att lyda beskrivs som kuffar och Allah älskar inte icke-troende. Vi ber Allah att beskydda oss från det. Profeten (må Allahs frid och välsignelser vara över honom) berättade för oss om faran av att inte följa honom och faran av att lägga till saker till det som han förde med sig. Firandet av Mawlid eller hans födelsedag är sannerligen ett tillägg till det som han förde med sig – så som alla lärda är överens om. Han sade: “Det bästa talet är Allahs Bok och den bästa vägledningen är Muhammads vägledning. De mest onda sakerna är de som är nyligen innoverade (i religionen), och varje innovation är en vilseledning.” (Antecknat av Muslim och an-Nisaa’i)

Vi ber Allah att Han beskyddar oss från bid’ah och välsignar oss genom att Han hjälper oss att följa. Allah vet bäst. Må Allah välsigna vår Profet Muhammad.

Du kanske tycker om
fatwa1
Fatwa: När ska man säga Yarhamuk Allah
Shukrserien | Del 5 | Innebörden av al-Hamd
Shukrserien | Del 4 | Bland de största gåvorna
Shukrserien | Del 3 | Sajdat ash-Shukr

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng