Home > Ramadan > Ramadan Q&A: Missade dagar

Ramadan Q&A: Missade dagar

Ramadan Q&A
Download PDF

Fråga: Det finns en kvinna som har uppnått 50-års åldern. När hon fick sin period under Ramadaan fastade hon inte dessa dagar men senare så tog hon inte igen dessa dagar eftersom hon var omedveten om att det är obligatoriskt att ta igen missad fasta. Nu när hon har fått veta att det är obligatoriskt att ta igen missad fasta, vad bör hon göra?


v

Hon behöver ta igen dessa dagar och för att vara på den säkra sidan bör hon mata en fattig person för varje dag.

Shaykh ibn Baaz (15/184) tillfrågades:

“Jag har en syster som under flera år inte tagit igen fastan som hon missade på grund av sin period eftersom hon var omedveten om reglerna, speciellt efter att några vanliga personer sagt till henne att hon inte behöver ta igen fastan som hon har missat. Vad bör hon göra?”

Han svarade: “Hon behöver be Allaah om förlåtelse och ångra sig till Honom, och hon behöver fasta igen dagarna som hon har missat och mata en fattig person för varje dag, så som det sades av ett antal utav Profetens z följeslagare. Detta innebär att man ger en halv saa’ som motsvarar ett och ett halvt kilo. Det som några okunniga kvinnor sade till henne om att hon inte behöver göra något innebär inte att plikten har tagits bort. ‘Aa’ishah g sade: ‘Vi befalldes att ta igen missad fasta men vi blev inte tillsagda att ta igen bönerna.’ Överenskommet.

Om en annan Ramadaan infaller innan hon tar igen den missade fastan då syndar hon och hon behöver ta igen missad fasta och ångra sig, och även mata en fattig person för varje dag om hon har möjligheten. Om hon är fattig och inte kan mata andra då är fastan och ångern tillräcklig, och hon behöver inte mata andra. Om hon inte kan komma ihåg hur många dagar hon har att fasta bör hon gå vidare baserat på vad hon tror är mest troligt och fasta de dagarna som hon tror att hon har missat under Ramadaan och det kommer vara tillräckligt, eftersom Allaah säger:

“Frukta därför Gud efter måttet av er förmåga;” [64:16]

Den Stående Kommittén (10/151) tillfrågades om en äldre kvinna som hade nått åldern av 60 och hon var omedveten om domen gällande menstruation för alla de år under vilka hon hade mens så att hon inte tog igen de missade dagarna av Ramadaan fastan eftersom hon trodde att hon inte behövde ta igen dem baserat på det som hon hade hört från allmänna folket. Kommittén svarade:

“Hon behöver ångra sig till Allaah från det eftersom hon inte frågade folket av kunskap. Likaså behöver hon ta igen för de dagarna som inte fastat i enlighet med det antalet som hon tror är mest troligt antalet av dagarna som hon har missat, och hon bör utföra soningen för varje dag genom att mata en fattig person med en halv saa’ av vete, dadlar, ris eller vad som helst som är huvudsaklig mat i det landet, om hon är kapabel till det. Om hon inte kan mata andra då behöver hon inte göra det och det är tillräckligt för henne att ta igen fastan.”

 

Källa: Islam Q&A

Lämna ett svar

Räkna ut (spamkontroll) *

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng