Home > Ramadan > Ramadan Q&A: jag spydde när jag fastade

Ramadan Q&A: jag spydde när jag fastade

jag spydde när jag fastade
Download PDF

u

Fråga: Jag fastade sex dagar av Shawwaal och den femte dagen var en fredag. Vid Fajr-tiden spydde jag oavsiktligt det som jag hade ätit men jag fullbordade min fasta och fastade lördagen med. Är min fasta giltig eller ogiltig?


Lov och pris tillkommer Allaah.

Din fasta är giltig och faktumet att du spydde spelar ingen roll eftersom om en person spyr oavsiktligt och utan att vilja göra det då är hans fasta giltig. Men den som spyr avsiktligt har brutit sin fasta eftersom det återberättas av at-Tirmidhi (720) från Abu Hurayrah (må Allaah vara nöjd med honom) att Profeten z sade: “Den som inte kan hjälpa men spy behöver inte ta igen fastan men den som spyr avsiktligt måste ta igen den.” Klassad som saheeh av shaykh al-Albaani i Saheeh al-Tirmidhi.

Ibn Qudaamah p sade i al-Mughni (3/23): “Den som gör att han spyr (med meningen) måste ta igen (fastan) men den som inte kan hjälpa men spy behöver inte göra någonting.”

Det som menas med att orsaka sig själv att spy avsiktligt och det som menas med “kan inte hjälpa men spy” är när det händer ofrivilligt. Den som orsakar sig själv att spy måste ta igen fastan eftersom hans fasta har avbrutits men den som inte kan göra något åt saken behöver inte göra något. Detta är åsikten av majoriteten av de lärda. Al-Khattaabi sade: “Jag känner inte till någon åsiktsskillnad bland de lärda.”

Shaykh ibn ‘Uthaymeen p tillfrågades om att spy under Ramadaan – bryter det fastan?

Han svarade: “Om en person spyr avsiktligt då bryter det fastan men om en person spyr oavsiktligt då bryter det inte fastan. Beviset för det är hadithen av Abu Hurayrah…” och han citerade den ovannämnda hadithen.

Om du inte kunde göra något åt det då bröt du inte fastan. Om en person känner att hans mage är besvärligt och att innehållet kommer komma ut, säger vi att man ska försöka hindra det? Nej. Eller att du måste se till att det sker? Nej. Utan vi säger att man ska ta medelvägen – tvinga dig inte till att spy och försök inte att hindra det heller eftersom om du tvingar dig själv då bryter det fastan och om du försöker hindra det, det kan skada dig. Så låt det vara och om det kommer ut utan någon handling från din sida då kommer det inte spela någon roll och det kommer inte bryta din fasta. Slut citat från Fataawa al-Siyaam, sid. 231.

Lämna ett svar

Räkna ut (spamkontroll) *

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng