Home > Ramadan > Ramadan Q&A: finns det en du’aa’ man säger vid suhoor & iftaar

Ramadan Q&A: finns det en du’aa’ man säger vid suhoor & iftaar

ramadan
Download PDF

Ja, det finns flera du’aa’ som har återberättats i Sunnah som den fastande personen kan säga vid tiden då man bryter fastan. Man kan säga, “Dhahaba al-zama’u wa abtalat al-‘urooq wa thabat al-ajru in shaa Allaah (Törsten är borta, venerna fuktade och belöningen säkrad, om Allaah vill).” Man kan även göra vilken du’aa’ man än vill, inte för att det har specifikt nämnts i Sunnah utan för att det är avslutet för en handling av dyrkan och det är föreskrivet för muslimen att säga du’aa’ i det fallet.

Shaykh Muhammad ibn Saalih al-‘Uthaymeen p tillfrågades:

“Finns det någon du’aa’ som återberättades från Profeten z som skall sägas vid tiden då man bryter fastan? När bör den sägas? Bör den fastande personen upprepa adhaan efter mu’adhdhin eller fortsätta bryta sin fasta?”

Han svarade:

“Tiden då man bryter fastan är en tid då du’aa’ besvaras eftersom det är slutet för en handling av dyrkan och eftersom en fastande person vanligtvis är vid sin svagaste punkt när den bryter fastan. Ju större känsla för en persons hjälplöshet och svaghet är desto närmare är han ödmjukheten inför Allaah. Du’aa’ som har återberättats är: ‘Allaahumma laka sumtu wa ‘ala rizqika aftartu (Å Allaah för Dig har jag fastat och med Din rizq bröt jag min fasta).’ Och Profeten z sade: ‘Dhahaba al-zama’ wa abtalat al-‘urooq wa thabat al-ajr in shaa Allaah (Törsten är borta, venerna är fuktade och belöningen är säkrad, om Allaah vill).’ Även om det kan finnas lite svaghet i dessa två ahádíth så har några lärda klassat dem som hasan. I vilket fall som, om du säger dessa du’aa’ eller några andra när du bryter fastan så är detta en tid då du’aa’ besvaras.” 1

Angående suhoor så finns det ingen specifik du’aa’ som skall sägas vid denna tid. Det som föreskrivs är att säga bismillaah i början och att prisa Allaah när man har slutat äta så som det bör göras efter varje måltid.


 

  1.  Majmoo’ Fataawa al-Shaykh ibn ‘Uthaymeen, 19/ fråga nr. 341.

Lämna ett svar

Räkna ut (spamkontroll) *

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng