Home > Ramadan > Ramadan Q&A: Kan jag pussa min väninna på kinden?

Ramadan Q&A: Kan jag pussa min väninna på kinden?

Ramadan Q&A: Kan jag pussa min väninna på kinden?
Download PDF

v

Fråga: Jag är en tjej och jag skulle vilja veta om det är förbjudet att man pussar sin väninna på kinden under Ramadan?


Lov och pris tillkommer Allaah.

Det finns inget fel med en tjej som pussar sin väninna på kinden när hon fastar, så länge avsikten med pussen är att visa kärlek och vänskap, inte fysisk önskan (luster).

Shaykh Muhammad ibn ‘Uthaymeen p sade:

“Pussande (för den som fastar) delas upp i tre kategorier:

1. Det som inte kommer från några luster alls, så som när en person pussar sina små barn, eller att pussa någon som har kommit tillbaka från en resa och liknande. Detta påverkar inte fastan alls.

2. Det som provocerar lusten (så som ifall en man pussar sin fru), men det finns ingen fara med att fastan skall avbrytas genom att man utlöser maniy (sedesvätska). Åsikten av Imam Ahmad är att pussande i det här fallet är makrooh.

3. Där det finns fruktan för att fastan skall avbrytas på grund av utlösning av maniy. Detta är haraam om man tror att maniy kommer utlösas så som i fallet av en ung man vars luster är starka och som älskar sin fru väldigt mycket. I det här fallet finns det en risk om han pussar sin fru i den här situationen. I det här fallet kan vi säga att det är haraam för honom att pussa sin fru eftersom han utsätter sin fasta för risken att avbryta den.

Angående den första kategorin, det finns inga tvivel om att det är tillåtet eftersom grundprincipen är att saker är tillåtna om inte det finns bevis etablerade att de inte är tillåtna. Angående den tredje kategorin, det finns inga tvivel om att det är haraam.

Angående den andra kategorin, vilket är en person vars luster kommer att provoceras om han pussar sin fru men han är säker på att han kan kontrollera sig själv; den korrekta åsikten är att det inte är makrooh i hans fall, och det finns inga fel med det eftersom Profeten z brukade pussa sin fru när han fastade.

(Återberättat av al-Bukhaari (1927) och Muslim (1106))

Därmed är den korrekta åsikten att angående den som fastar så delas pussande upp i två kategorier bara: det som är tillåtet och det som är förbjudet om personen inte är säker på att han kommer avbryta sin fasta och få den ogiltig.

Kategorin som är tillåten kan vidare delas upp i två kategorier:

1. fall där pussande inte provocerar lusten alls;

2. fall där lusten kommer provoceras men han är säker att han inte kommer bryta sin fasta.

Angående handlingarna utöver pussande som kan vara en del av förspelet inför samlag, så som kramande och liknande, domen för dessa handlingar är samma som domen för pussande och det finns inga skillnader.”

Ash-Sharh al-Mumti’ (6/426-429)

Och Allaah vet bäst.

Lämna ett svar

Räkna ut (spamkontroll) *

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng