Home > Artikel > Fatwa: Hon är inte säker på om hon blev ren innan fajr eller inte

Fatwa: Hon är inte säker på om hon blev ren innan fajr eller inte

fatw ramadan 7
Download PDF

Fråga: På den sista dagen av min månatliga period såg jag lite gulaktigt utsläpp ca 2 timmar innan adhaan av Fajr, sedan gick jag för att sova och jag såg inte om det slutade innan fajr eller inte. På morgonen märkte jag att det hade slutat, sedan väntade jag en liten stund, sedan utfördes adhaan för Duhr och efter det gjorde jag ghusl. Måste jag ta igen mina böner som jag har missat eller bör jag utföra Duhr bönen bara? Måste jag ta igen fastan av den dagen efter Ramadan?


All lov och pris tillkommer Allah.

Om en kvinna får sin period då är grundprincipen att denna mens förblir tills hon är säker på att den har avslutats och det är inte tillåtet för henne att fasta eller be när hon inte är säker på om hennes mens har avslutats eller inte.

‘Aishah (må Allah vara nöjd med henne) brukade säga till kvinnorna att ta deras tid och inte förhasta sig tills de är säkra att de hade blivit rena. Hon brukade säga: “Förhasta er inte tills ni ser det vita utsläppet” dvs. renhet av mensen.

Baserat på det behöver du inte ta igen fajrbönen; när det gäller duhrbönen behöver du utföra den eftersom tiden för den kom in när du var ren från mens.

När det gäller fastan, fastan på den dagen är inte giltig — om du har fastat den — eftersom du menstruerade vid början av dagen och du behöver ta igen den efter Ramadan.

Och Allah vet bäst.

 

Länk till fatwan

 

 

Lämna ett svar

Räkna ut (spamkontroll) *

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng