Home > Artikel > Fatwa: Bruk av piller för att förhindra perioden under Ramadan

Fatwa: Bruk av piller för att förhindra perioden under Ramadan

ramadan fatwa 4
Download PDF

Fråga: Om kvinnans period är på väg under de tio sista dagarna av Ramadan, är det tillåtet för henne att använda preventiva piller så att hon kan fortsätta dyrka under dessa välsignade dagar?


All lov och pris tillkommer Allah.

Denna fråga ställdes till Shaykh Muhammad ibn ‘Uthaymeen (må Allah vara nådig över honom) och han sade:

“Vi tycker inte att hon bör använda dessa piller för att de ska hjälpa henne att dyrka Allah eftersom perioden som händer henne är något som Allah har bestämt för döttrarna av Adam.

Profeten (må Allahs frid och välsignelser vara över honom) mötte ‘Aishah när hon var med honom under farväl-vallfärden. Hon hade gått in i ihraam för ‘Umrah sedan började hennes period innan hon nådde Makkah. Han mötte henne och såg henne gråta. Han frågade: ‘Varför gråter du?’ och hon berättade för honom att hennes period hade kommit. Han sade till henne: ‘Detta är något som Allah har bestämt för Adams döttrar.’ Så perioden är inget som är under hennes kontroll. Om den kommer under de tio sista dagarna av Ramadan låt henne då acceptera det som Allah har bestämt för henne och låt henne inte använda dessa piller. Jag har hört från trovärdiga läkare att dessa piller orsakar skada på livmodern och blodet, och de kan orsaka deformitet hos fostret om hon ska bli gravid. Därmed tror vi att hon bör undvika dem. Om hennes period kommer och hon inte kan be eller fasta, detta är över hennes kontroll och det är ödet [bestämt] av Allah.”

Länk till fatwan på engelska

Lämna ett svar

Räkna ut (spamkontroll) *

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng