Home > Artikel > Fatwa: Hur ska muslimen forma avsikten för att fasta?

Fatwa: Hur ska muslimen forma avsikten för att fasta?

fatwa
Download PDF

Fråga: Hur bör en person forma sin avsikt för att fasta Ramadan? När bör han ha avsikten för att fasta?


All lov och pris tillkommer Allah.

“Avsikten (niyyah) innebär att man beslutar sig för att fasta. Det är väsentligt att ha avsikten natten innan, natt för natt, under Ramadan.” (Fataawa al-Lajnah ad-Daa’imah, vol. 10, sid. 246)

“Vissa lärda var av åsikten att under en repeterande handling av dyrkan så är det tillräckligt att forma avsikten en gång första gången som den utförs, så länge denna sekvensen av repetition inte avbryts, i vilket fall en ny avsikt måste formas. Baserat på det, om en person har avsikten för fastan på den första dagen av Ramadan att han kommer fasta hela månaden, det är tillräckligt för att täcka hela månaden så länge han inte får en ursäkt att bryta fastan och därmed bryter det pågående, ursäkt som resa under Ramadan (och liknande). I det fallet, när han vill återgå till fastan då måste han forma avsikten för fastan igen.

Detta är den mest korrekta åsikten, eftersom alla muslimer, om du frågar dem, kommer att säga att de avser att fasta hela månaden från början till slutet. Så även om avsikten inte formats bokstavligt så finns den där underförstått, eftersom grundprincipen är att det inte slutar. Därmed säger vi att ifall det pågående bryts på grund av någon tillåten anledning, och sedan börjar man fasta igen, avsikten måste förnyas. Detta är åsikten som för ro till sinnet.”

Al-Sharh al-Mumti’, vol. 6, sid. 369-370

Länk till fatwan

 

Lämna ett svar

Räkna ut (spamkontroll) *

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng