Home > Artikel > Muharram – detta ska du göra

Muharram – detta ska du göra

muharram
Download PDF

v

Allah a säger i Koranen:

“ANTALET månader är tolv enligt Guds dekret – vilket Han fastställde den dag då Han skapade himlarna och jorden. Av dem är fyra helgade; detta är [Guds] evigt sanna lag. Vanhelga därför inte dessa [månader] till skada för er själva.” [9:36]

Vi välkomnar nu månaden Muharram som är en gåva från Allah a och sannerligen Allah är den Mest Generöse. Detta är en utav de helgade månaderna, en utav de speciella månaderna, en utav månaderna som betonas i Koranen så som i ovanstående versen. Detta är en månad där vi bör kämpa och sträva efter att göra gott; att utföra goda gärningar och även att hålla oss borta från synder. Så vad kan vi göra under denna månad?

 

Skynda till det goda!

Ibn ‘Abbaas f sade i sin tafsír för den ovanstående versen att goda gärningar som utförs under de fyra helgade månaderna (inklusive Muharram) för med sig större belöning. Så skynda till att göra goda gärningar!

 

Avstå från synderna

Qataadah sade angående orden: “Vanhelga därför inte dessa [månader] till skada för er själva”att syndande under dessa helgade månader är mer seriösa och har med sig en större börda av synd än i andra månader.

 

Fastan på den 10e Muharram

Den 10e dagen av Muharram är dagen av ‘Ashoora’. Allahs Sändebud z sade: “Att fasta dagen av ‘Arafah, jag hoppas att Allah sonar med det synderna för året innan och året efter det och vad gäller fastan av ‘Ashoora’, jag hoppas att Allah sonar synderna för det förgångna året.” [Muslim (1162)]

Allahs Sändebud z brukade vara väldigt fast och bestämd för fastan på dagen av ‘Ashoora’ på grund av dess höga status. Det återberättas att ibn ‘Abbas f sade: “Jag har aldrig sett Profeten så entusiastisk för att fasta någon annan dag förutom denna dag, dagen av ‘Ashoora’, och denna månad – dvs. Ramadaan.” [Bukhari (1867)]

Angående anledningen till varför Profeten z fastade på dagen av ‘Ashoora’ och uppmanade folket att göra så nämns också i hadíthen som finns återberättad av al-Bukhari (1865) från ibn ‘Abbas f som sade: “Profeten kom till Madinah och såg judarna fasta på dagen av ‘Ashoora’. Han sade, ‘Vad är detta?’. De sade, ‘Detta är en god dag, detta är dagen då Allah räddade Israels Barn från deras fiende och Moosa fastade på denna dag’. Han sade, ‘Vi är närmare Moosa än vad ni är.’ Så han fastade på denna dag och sade till folket att fasta.”

 

20991261_1971909553055640_822037681_o

 

Dessa tre punkter är huvudpunkter som du ska tänka på under denna månad. Nästa fråga kanske är vad för gärningar bör man utföra under denna månad som kan vara kontinuerliga? Dessa kan vara…

… be i tid

Det återberättas av ‘Abdullah att Allahs Sändebud z sade:

“أَفْضَلُ الأَعْمَالِ – أَوِ الْعَمَلِ – الصَّلاَةُ لِوَقْتِهَا وَبِرُّ الْوَالِدَيْنِ‏”

“De bästa utav gärningarna är (utförandet av) bönen på dennes bestämda tid och vänlighet gentemot föräldrarna.” (Sahih Muslim, bok 1, hadíth 162)

… bönen i församling för män

Försök att be dina böner i församling, helst i moskén. Allahs Sändebud z sade:

“صَلاَةُ الْجَمَاعَةِ تَفْضُلُ صَلاَةَ الْفَذِّ بِسَبْعٍ وَعِشْرِينَ دَرَجَةً‏”

Bönen i församling är 27 gånger bättre än bönen som utförs ensam av personen.” (Sahih al-Bukhari, 645)

… recitera Koranen dagligen

Ibn Mas’ud f återberättade att Profeten z sade: “Den som reciterar en bokstav från Allahs Bok kommer att tillskrivas en god gärning och en god gärning blir tiodubblad i belöning. Jag säger inte att Alif-Laam-Mim är en bokstav utan Alif är en bokstav, Laam är en bokstav och Mim är en bokstav.” (At-Tirmidhi, bok 9, hadíth 9)

 

… spendera i Sadaqah

Abu Hurayrah f återberättade att Allahs Sändebud z sade: “Varje dag solen reser sig beror sadaqah på varje led av en person: att handskas rättvist mellan två män är sadaqah, att assistera en man och hjälpa honom upp på hans riddjur är sadaqah, eller att hjälpa honom lasta på hans bagage är sadaqah, ett gott ord är sadaqah, varje steg som ni tar till moskén för bönen är sadaqah och att ta bort skadliga saker från vägen är sadaqah”. (Sahih al-Bukhari och Muslim)

Abu Hurayrah f återberättade att Allahs Sändebud z sade: “Allah sade, ‘Å Adams son! Spendera och Jag skall spendera på dig'” (Sahih al-Bukhari 5352)

 

Dessa är några utav de enklaste gärningarna som du kan göra under denna månad men varje en utav dem har med sig stora belöningar.

Lämna ett svar

Räkna ut (spamkontroll) *

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng