Home > Artikel > Herre över blixten och åskan

Herre över blixten och åskan

///
Stängd för kommentarer
Download PDF

“Det är Han som låter blixten [blända] er [och inge er] fruktan såväl som hopp, och det är Han som driver fram de tunga regnmolnen. Åskan lovprisar Honom liksom änglarna, som står i bävan 6e8194_032c2ed11bbe47c1ac61d587d95a35e3inför Honom; och Han slungar blixten mot den Han vill. Ändå tvistar de om Allah, [den Allsmäktige,] fruktansvärd i Sin straffande vrede.” [13:12-13]

Allah nämner att Han har fullständig makt över al-Barq (blixten) somf ör fram ljus som ursprungligen kommer från molnen. Ibn Jarir antecknade att ibn ‘Abbas en gång skrev till Abu al-Jald och frågade honom angående innebörden av al-Barq och han sade att det är vatten. Qatadah kommenterade Allahs yttraned:

“som fruktan såväl som hopp” “Fruktan för de resande för att de är rädda för dess skada och svårighet och hopp för invånarna, i väntan på Allahs välsignelser och fördel, och försörjning.” Allah sade sedan:

“och det är Han som driver fram de tunga regnmolnen.” vilket innebär att Han frambringar molnen som är tunga och som är nära marken eftersom de är belastade med regn. Mujahid sade att den här delen av versen handlar om moln som är tunga med regn. Allahs yttrande:

“Det finns ingenting som inte lovprisar Honom.” [17:44] Imam Ahmad antecknade att Ibrahim bin Sa’d sade: “Min far berättade till mig att han satt vid Hamid bin ‘Abdur Rahman i moskén. En man från stammen av Ghifar gick förbi och Hamid skickade någon efter honom så att han vänligen kommer till dem. När han kom sade Hamid till mig: ‘Min brorson! Gör plats för honom mellan mig och dig för han har varit med Allahs Sändebud.’ När mannen kom satte han sig mellan mig och Hamid och Hamid sade till honom: ‘Vad var hadithen som du återberättade till mig från Allahs Sändebud?’ Han sade: ‘En man från ghifar sade att han hörde Profeten säga:

‘Sannerligen frambringar Allah molnen och de talar med den mest vackraste rösten och skrattar på det vackraste sättet.'”

Det ser ut som att, och Allah har den bästa kunskapen, molnens röst är i hänvisning till åskan och dess skratt är blixten. Musa bin ‘Ubaydah återberättade att Sa’d bin Ibrahim sade: “Allah sänder regnet och sannerligen har ingen ett bättre leende är det och inte heller en mer bekvämare röst. Dess leende är blixten och dess röst är åskan.”

~ Tafsir ibn Kathir (Koranen; kapitel 13: verserna 12 & 13)

Du kanske tycker om
Shukrserien | Del 5 | Innebörden av al-Hamd
Shukrserien | Del 4 | Bland de största gåvorna
Shukrserien | Del 2 | Situationen av den troende
Shukrserien | Del 1 | Tre typer av tacksamhet

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng