Home > Artikel > Fördelarna med Jumu’ah

Fördelarna med Jumu’ah

///
Stängd för kommentarer
Download PDF

Det har återberättats att Profeten Muhammad [må Allahs frid och välsignelser vara över honom] sade: “Den bästa dagen som solen har gått upp på är fredagen. Adam skapades på en fredag, på 6e8194_0474de59bd8f4498806f076f584f0b90den inträdde han Jannah (Paradiset) och på den utvisades han från den. Timmen kommer inte att etableras förutom på en fredag.” [Jami’ at-Tirmidhi (488)]

Sannerligen är fredagen en utav gåvorna som vi har fått från Allah den Upphöjde. En speciell dag för varje Muslim och Muslimah. En speciell dag för varje troende som ägnar sin tid till dyrkan av Allah den Upphöjde. Medan vissa väljer att festa, besöka nattklubbar och spendera sina pengar på alkohol och droger, Allahs tjänare väljer att söka sig till moskéerna där de lär sig mer om sin Deen (religion) och där de steg för steg ökar sin emaan (tro). Men vad finns det för fördelar med Jumu’ah? Nedan kommer ett fåtal punkter som beskriver fördelarna med Jumu’ah:

1. Muslim (233) återberättade från Abu Hurayrah (må Allah vara nöjd med honom) att Allahs Sändebud (må Allahs frid och välsignelser vara över honom) sade: “De fem dagliga bönerna, och från den ena Jumu’ah till den andra är en soning för de synder som kommer emellan, så länge man inte utför några stora synder.”

Det har återberättats från Abu Hurayrah att Profeten (må Allahs frid och välsignelser vara över honom) sade: “Den som gör ghusl och sedan kommer till Jumu’ah och ber så mycket som Allah har förordnat för honom, och lyssnar sedan uppmärksamt tills khutbah är över och sedan ber med honom (dvs. imamen), kommer förlåtas för (sina synder) mellan den och nästa Jumu’ah och tre dagar till.” [Återberättat av Muslim (857)]

An-Nawawi sade: “De lärda har sagt att det som menas med att bli förlåten mellan de två Jumu’ah och tre dagar till är att en god gärning är tio gånger mer värd så han kommer att belönas med tio hasanah för varje god gärning som han gör på fredagen. Vissa av våra följeslagare sade: det som menas med det som är mellan de två Jumu’ah är från Jumu’ah bönen och khutbah till samma tid på följande fredagen så att det kommer bli sju dagar, inte mer och inte mindre, sedan läggs tre dagar till så det utgör tio sammanlagt.”

2. Att komma tidigt till Jumu’ah ger en stor belöning. Al-Bukhari (814) och Muslim (850) återberättade från Abu Hurayrah (må Allah vara nöjd med honom) att Allahs Sändebud (må Allahs frid och välsignelser vara över honom) sade:

“Den som gör ghusl på fredagen så som ghusl för janaabah och sedan går till bönen (i den första timmen, dvs. tidigt), det är som om han hade offrat en kamel. Den som går i den andra timmen, det är som om han hade offrat en ko; den som går i den tredje timmen, det är som om han hade offrat en behornad bagge; den som går i den fjärde timmen, det är som om han hade offrat en höna; och den som går i den femte timmen, det är som om han hade offrat ett ägg. När imamen kommer ut kommer änglarna för att lyssna på khutbah.”

3. Om en person går till Jumu’ah-bönen, för varje steg kommer han att få belöningen av fastan och bönen av qiyaam för ett år.

Det har återberättats från Aws ibn Aws al-Thaqafi att Allahs Sändebud (må Allahs frid och välsignelser vara över honom) sade: “Den som gör ghusl på fredagen och orsakar (sin fru) att göra ghusl, och går ut tidigt och kommer nära imamen, och lyssnar och är tyst, för varje steg som han tar kommer han att få belöningen av fastan och qiyaam för ett år.” [Återberättat av at-Tirmidhi (496); klassad som saheeh av al-Albaani i Saheeh at-Tirmidhi (410)]

Detta var några utav de vackra fördelarna med fredagen och Jumu’ah-bönen. Nedan följer tre ahaadith som handlar om fredagen och/eller Jumu’ah bönen. Innan jag går vidare till det vill jag bara säga, låt inte Shaytaan lura dig så du spenderar tiden under den här välsignade dagen på sådant som är haraam (otillåtet).

‘Abdullah bin Amr återberättade att Allahs Sändebud (må Allahs frid och välsignelser vara över honom) sade: “Ingen muslim dör på dagen av fredagen och inte heller på natten av fredagen förutom att Allah beskyddar honom från gravens prövningar.” [Jami’ at-Tirmidhi (1074)]

Återberättat av al-Ja’d ad-Damri: Profeten (må Allahs frid och välsignelser vara över honom) sade: “Den som lämnar fredagsbönen (kontinuerligt) under tre fredagar på grund av slapphet, Allah kommer att stämpla över hans hjärta.” [Sunan Abi Dawud (1052)]

Återberättat av ‘Abdullah bin ‘Umar: Allahs Sändebud (må Allahs frid och välsignelser vara över honom) sade: “Den av er som närvarar fredagen (bönen) bör ta ett bad (dvs. utföra ghusl).” [Sahih al-Bukhari (877)

Och Allah vet bäst.

(Punkterna ovan (1-3) har tagits från IslamQA)

~ Abu Yaser

Du kanske tycker om
Shukrserien | Del 5 | Innebörden av al-Hamd
Shukrserien | Del 4 | Bland de största gåvorna
Shukrserien | Del 2 | Situationen av den troende
Shukrserien | Del 1 | Tre typer av tacksamhet

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng