Home > Islams pelare > Fastan, del 2

Fastan, del 2

///
Stängd för kommentarer
Download PDF

Regelverk kring fastan

w

Som tidigare nämnt är fastan en obligatorisk dyrkan under månaden Ramadan för alla muslimer med vissa undantag. Då avsikten är en stor del av religionen är det även här fundamentalt att man har avsikten att fasta under ramadan. Detta kan göras i början av månaden för hela ramadan.

Månaden ramadan börjar vid månens födelse. Detta innebär att synen av nymånen fastställer när månaden Sha’ban tar slut och när Ramadan börjar. Månskådningen sker antigen med blotta ögat eller med användning av teleskop. Om nymånen inte syns vid den 29 dagen av månaden Sha’ban börjar Ramadan efter den 30 dagen av Sha’ban

 

Undantag kring fastan

Fastan är föreskriven för varje muslim som uppfyller fastans krav. De undantag som finns kan sättas inom två kategorier:

  1. Den som inte behöver ta igen sin fasta
  2. Den som måste ta igen sin fasta

Om vi utgår ifrån versen i Surat al-baqarah:

Men den av er som är sjuk eller på resa [skall fasta senare] under motsvarande antal dagar och de som har möjlighet skall som offer ge en nödställd att äta.

Så kan vi se att den som är sjuk eller på resa kan fasta senare vilket innebär att man tar igen sin fasta. Sen säger versen: och de som har möjlighet skall som offer ge en nödställd att äta, detta innebär att den som inte kan fasta kan betala fidya. Fidya innebär att man matar en nödställd för varje dag man missar fastan.

Den sjuke kan hamna under både kategorierna för undantag då det finns den tillfälliga sjukdomen som en individ kan tillfriskna ifrån eller den kroniska sjukdomen som är långvarig. Om en person inte kan fasta på grund av en kronisk sjukdom innebär detta att denna person betalar fidya för alla dagar under månaden Ramadan.

Undantag för kvinnan

Såsom med bönen ska en kvinna inte fasta vid menstruation. De dagar kvinnan missar under Ramadan ska tas igen efter månadens slut och senast innan nästkommande Ramadan. Vid graviditet bör en kvinna fasta om det inte leder till någon skada för henne själv och/eller fostret. Om det finns rädsla för att fostret ska ta skada av fastan eller att kvinnan inte klarar av fastan faller detta in i samma regelverk som den sjuke. Detta innebär att hon måste ta igen de dagar hon missat av Ramadan. Samma regelverk gäller för en ammande kvinna, om fastan kan leda till någon skada för henne eller fostret avstår hon ifrån att fasta. Hon tar sedan igen de dagar hon missar av Ramadan så fort hon har möjligheten till det.

 

Det som bryter fastan

Man kan summera upp det som bryter fastan till sju punkter:

  1. Samlag
  2. Onani
  3. Äta och dricka
  4. Det som kan kategoriseras som att äta och dricka
  5. Ta ut blod såsom genom Hijama
  6. Att medvetet kräkas
  7. Menstruation eller nifaas (blödning efter födsel)

Den som medvetet utför något som bryter fastan måste vända sig till Allah i ånger. När det gäller den som medvetet har samlag under Ramadan dagen så måste den fortsätta sin fasta även om den inte är giltig, ta igen sin fasta samt erbjuda en försoning. Denna försoning är att fria en slav, om detta inte är möjligt ska man fasta i två efterföljande månader. Om det inte är möjligt ska man mata 60 fattiga personer. För resterande punkter krävs ingen försoning men man bör fortsätta fastan efter att man medvetet brutit den samt ta igen den.

 

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng