Home > Allmänt > Din familj kan också vara en prövning

Din familj kan också vara en prövning

Din familj är också en prövning
Download PDF
u

Sannerligen är en rättfärdig fru och rättfärdiga barn en välsignelse och en stor gåva från Allaah F. Allaah den Högste har nämnt rättfärdiga kvinnor i Koranen och prisat egenskaperna av en sådan likaså som Han F nämnt exempel på rättfärdiga barn. Av dessa exempel finns bland annat Maryam och Asiya, Isma’eel och Ishaaq. Allaahs Sändebud z nämner också följande:

“[Man gifter sig med] en kvinna av fyra anledningar, dvs. hennes välstånd, hennes familjestatus, hennes skönhet och hennes religion. Så ni bör gifta er med en religiös kvinna (annars) blir ni förlorare.” [Sahíh al-Bukhaari (5090)]

“När en person dör, alla gärningar skiljs från honom förutom tre saker: sadaqah som fortsätter, kunskap som gynnar eller ett rättfärdigt barn som gör du’aa’ för honom.” [Al-Adab al-Mufrad (38) klassad Sahíh av shaykh al-Albaani]

Tyvärr, ibland blir inte situationen så som man velat. Det har hänt att både en broder men även en syster råkat ut för precis det motsatta av det som vi nämnt. Att deras fru/man inte alls har den religiösa uppfostran och att de istället för att gynna honom/henne i Deen, drar dem ifrån den. Likaså har det varit, må Allaah beskydda oss och ge oss rättfärdiga barn, att barnen hamnar i fel umgänge och att de tar en helt annan väg. Dessa prövningar som några av oss prövas med behöver tacklas men utan att vi glömmer oss själva. Allaah B har talat om för oss att familjen kan komma att vara en prövning för oss. Att vi kommer att testas med våra fruar och våra barn för att Allaah ska se om vi håller fast vid Deen. Allaah den Högste säger:

“TROENDE! Bland era hustrur och era barn kan finnas [de som är] era fiender; var därför på er vakt mot dem! Men om ni har överseende, förlåter och glömmer [de felsteg som de begår, skall Gud visa att] Han är ständigt förlåtande, barmhärtig.” [64:14]

Vad menar Allaah med den här versen? I Tafseer ibn Katheer så nämns följande:

Allaah säger att några fruar och barn är fiender till sina makar och fäder på så sätt att de kan vara upptagna med dem istället för att utföra goda gärningar. Allaah sade i en annan vers:

“TROENDE! Låt inte [omsorgen om] era ägodelar och [bekymren för] era barn få er att glömma att åkalla Guds namn; de som gör detta är förlorarna.” [63:9] Här sade Allaah,

“var därför på er vakt mot dem!” för eran religion, enligt ibn Zayd. Mujaahid förklarade denna vers:

“Bland era hustrur och era barn kan finnas [de som är] era fiender” genom att säga: ‘De må vända en man till att skada sin relation eller visa olydnad gentemot sin Herre. Mannen, som älskar sina fruar och barn, må lyda dem i det fallet.’ Ibn Abi Hatim antecknade att Ibn ‘Abbaas sade till en man som frågade honom om den versen:

‘Det fanns män som omfamnade Islaam i Makkah och ville göra hijrah med Allaahs Sändebud. Hursomhelst, deras fruar och barn vägrade låta dem. Senare när de gick med Allaahs Sändebud fann de att de som var med honom (följeslagarna) hade fått kunskap i religionen så de skulle straffa sina fruar och barn. Allaah den Högste sände (då) denna vers:

“Men om ni har överseende, förlåter och glömmer [de felsteg som de begår, skall Allaah visa att] Han är ständigt förlåtande, barmhärtig.”‘. At-Tirmidhi antecknade denna hadíth och sade att den är hasan saheeh.

Så Allaah B förklarar att ens fru och barn kan vara ens fiender, inte på så sätt att de hatar honom, etc. utan på så sätt att de tar honom ifrån det som ska göra honom framgångsrik och till en vinnare. De tar honom och drar honom iväg från hans Herre, iväg från Sunnah av Profeten Muhammad z. Detta kan ses på olika sätt. Ens fru och barn må distrahera mannen så att han:

  • missar bönen
  • bryter fastan under Ramadan
  • överger Sunnah böner för att umgås med dem
  • överger bönen i jamaa’ah för att vara mer med dem
  • överger sökandet av kunskap för annat oviktigt
  • begår andra synder på grund av dem

Därmed, å Allaahs tjänare!, var försiktig med dina gärningar! Behandla din familj på det bästa sättet och lär dem om Allaah. Se upp för familjens fällor som många gånger kommer omedvetet. Må Allaah beskydda oss och beskydda våra familjer. Må Allaah vägleda våra familjer och skänka oss rättfärdighet, rättfärdiga fruar och rättfärdiga barn. Amin.

Lämna ett svar

Räkna ut (spamkontroll) *

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng