Home > Artikel > De tre kategorierna

De tre kategorierna

///
Stängd för kommentarer
Download PDF

(7) “Och ni alla kommer att befinna er i tre grupper. (8) Så de till höger – hur lyckliga är de som är till höger! (9) Och de till vänster – hur olyckliga är de som är till vänster! (10) Och de främsta blir främst.”

Allahs Yttrande:

“Och ni alla kommer att befinna er i tre grupper.” Detta innebär att folket kommer att delas upp i tre kategorier på Återuppståndelsens Dag. 6e8194_90b810dc2a334124989a077b34c58f7b

  • Några kommer att vara på den högra sidan av Allahs Tron och det är de som fördes fram ur Adams högra sida. Denna kategori kommer att få sin Bok i deras högra hand och de kommer att tas till den högra sidan. As-Suddi förklarade att de kommer innefatta majoriteten av invånarna av Paradiset.

  • En annan kategori är de som kommer att placeras på den vänstra sidan av Allahs Tron och det är de som fördes fram från Adams vänstra sida. Denna kategori kommer att få sin Bok i deras vänstra hand och de kommer att tas till den vänstra sidan. Dessa är invånarna av Elden, må Allah beskydda oss från deras handlingar.

  • En tredje kategori består av de som är de främsta och närmaste inför Allah. De är i en bättre nivå och status och de är närmare Allah än de på högra sidan. De är hövdingarna över dem till höger sida eftersom de (de främsta) inkluderar Sändebuden, Profeterna, sanna troende och martyrer. De är färre än de på höger sida.

 Så Allah sade:

(8) “Så de till höger – hur lyckliga är de som är till höger! (9) Och de till vänster – hur olyckliga är de som är till vänster! (10) Och de främsta blir främst.” Allah delar upp folket i dessa tre kategorier vid deras död, så som det hänvisas till av slutet på denna Surah. Allah nämner dem i Hans Yttrande:

“Och Vi lämnar denna gudomliga Skrift i arv till dem Vi utser av Våra tjänare. Bland dem finns den som [syndar och] begår orätt mot sig själv, den som [i sitt handlande] går en medelväg, och den som med Guds hjälp överträffar de andra i att göra gott. Detta [arv] är en stor nåd [från Gud].” [35:32] Muhammad bin Ka’b, Abu Hazrah Ya’qub bin Mujahid sade att

“Och de främsta blir främst.” är om Profeterna, fred vare över dem, medan as-Suddi sade att de är invånarna av det högsta (Ahl al-‘Illiyyin, i Paradiset). Innebörden av de främsta är att de var de främsta i att utföra handlingar av rättfärdighet precis så som Allah befallde dem:

“Och tävla med varandra om er Herres förlåtelse och ett paradis, lika vidsträckt som himlarna och jorden” [3:133] och:

“Tävla [därför] om [att vinna] er Herres förlåtelse och ett paradis, lika vidsträckt som himlarna och jorden…” [57:21] Därför, de som skyndar till att lyda Allah i detta livet och är de främsta i att utföra handlingar av rättfärdighet; de kommer att vara de främsta troende, ärade i Livet efter detta. Sannerligen är belöningen i enlighet med handling och så som man gör så döms man. Så Allah sade:

“De skall vara i Guds närhet i lycksalighetens lustgårdar.” [56:11-12]

Du kanske tycker om
Shukrserien | Del 5 | Innebörden av al-Hamd
Shukrserien | Del 4 | Bland de största gåvorna
Shukrserien | Del 2 | Situationen av den troende
Shukrserien | Del 1 | Tre typer av tacksamhet

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng