Home > Artikel > De som verkligen sprider sedefördärv (11-12)

De som verkligen sprider sedefördärv (11-12)

///
Stängd för kommentarer
Download PDF
وَإِذَا قِيلَ لَهُمْ لَا تُفْسِدُوا فِي الْأَرْضِ قَالُوا إِنَّمَا نَحْنُ مُصْلِحُونَ﴿١١ أَلَا إِنَّهُمْ هُمُ الْمُفْسِدُونَ وَلَـٰكِن لَّا يَشْعُرُونَ6e8194_0fd2dc3496fe400aa184ae1c8e87795e

“Och när de manas att inte störa ordningen och sprida sedefördärv på jorden, svarar de: “Vi vill bara förbättra och ställa till rätta.” Nej, det är de som stör ordningen och sprider sedefördärv men det inser de inte.” [2:11-12]

 

Innebörden av sedefördärv

I sin Tafsir sade as-Suddi att ibn ‘Abbas och ibn Mas’ud kommenterade:

“Och när de manas att inte störa ordningen och sprida sedefördärv på jorden, svarar de: “Vi vill bara förbättra och ställa till rätta.” “De är hycklarna. När det gäller 

” att inte störa ordningen och sprida sedefördärv på jorden”, det är otro och handlingar av olydnad.” Abu Ja’far sade att ar-Rabi’ bin Anas sade att Abu al-‘Aliyah sade att Allahs yttrande:

“Och när de manas att inte störa ordningen och sprida sedefördärv på jorden”det innebär “Gör inte handlingar av olydnad på jorden. Deras spridning av sedefördärv är olydnad gentemot Allah eftersom den som inte lyder Allah på jorden, eller den som anbefaller att man inte ska lyda Allah, han har begått sedefördärv och stört ordningen på jorden. Fred på både jorden och i himlarna försäkran (och fås) genom lydnad till Allah.” Ar-Rabi’ bin Anas och Qatadah sade liknande.

 

Sort av sedefördärv som hycklarna begår

Ibn Jarir sade: “Hycklarna begår sedefördärv på jorden genom att inte lyda sin Herre på den och genom att de fortsätter med de förbjudna handlingarna. De överger även det som Allah har gjort obligatoriskt och de tvivlar på Hans religion, även då Han inte accepterar en gärning från någon förutom med tron i Hans religion och övertygelse av dess sanning (sanningsfärdighet). Hycklarna ljuger även för de troende genom att de säger det motsatta av deras tvivel och tvekan som deras hjärtan innehar. De hjälper så mycket som de kan mot Allahs lojala vänner, och de visar stöd till dem som förnekar Allah, Hans Böcker och Hans Sändebud. Det är så som hycklarna begår sedefördärv på jorden medan de tänker att de gör rättfärdigt arbete på jorden.”

Yttrandet av ibn Jarir är sant; att ta de icke-troende som vänner är en utav kategorierna av sedefördärv på jorden. Allah sade:

“De som framhärdar i att förneka sanningen är sinsemellan bundsförvanter och de stöder och beskyddar varandra; om ni inte handlar på samma sätt kommer förtrycket på jorden att fortsätta och oordningen och sedefördärvet att tillta.” [8:73] På det här sättet kapade Allah lojaliteten mellan de troende och de icke-troende.

 

~ Tafsir ibn Kathir

Du kanske tycker om
Shukrserien | Del 5 | Innebörden av al-Hamd
Shukrserien | Del 4 | Bland de största gåvorna
Shukrserien | Del 2 | Situationen av den troende
Shukrserien | Del 1 | Tre typer av tacksamhet

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng