Home > Nyheter > Ateister mindre öppensinnade

Ateister mindre öppensinnade

ateister
Download PDF

Ateister är mindre öppensinnade än religiösa människor, enligt studie

Forskare vid det katolska universitetet av Louvain i Belgien påstår att religiösa troende ‘verkar vara bättre på att uppfatta och integrera avvikande perspektiv’.

Religiösa människor är mer toleranta för olika åsikter än vad ateister är enligt forskarna vid det katolska universitetet. En studie med 788 personer i Storbritannien, Frankrike och Spanien gav resultat att ateister och agnostiker ser sig själva som mer öppensinnade än de med en tro men de är faktiskt mindre toleranta för olika åsikter och idéer.

Religiösa troende “verkar vara bättre på att uppfatta och integrera avvikande perspektiv”, enligt psykologiforskarna vid det privata katolska universitetet av Louvain (UCL), Belgiens största fransktalande universitet.

Filip Uzarevic, som var med och skrev, sade att hans budskap var att “slutenhet inte nödvändigtvis bara finns bland de religiösa.” Han sade till Psypost“I vår studie berodde förhållandet mellan religion och slutenhet på specifika aspekten av slutenheten.”

“Lite överraskande, när det kom till subtilt uppmätt lutning att integrera åsikter som var avvikande och i motsats till ens egna perspektiv så var det de religiösa som visade mer öppenhet.”

Dr. Uzarevics handling, som går under namnet “Är ateister undogmatiska?” säger att “irreligion har blivit normativ” i några av de västerländska länderna. Han inspekterade tre aspekter av mental stelhet hos 445 ateister och agnostiker, 255 kristna och en grupp av 37 buddister, muslimer och judar. Studien påstår att icke-troende mättes lägre än de religiösa personerna vad gäller “självrapporterad dogmatism” men var högre i “subtilt uppmätt intolerans”.

Dr. Uzarevic sade: “Idén började genom att man noterade det, i offentliga samtal, trots att både konservativa/religiösa grupperna och liberala/sekulära grupperna visade stark animositet gentemot den motsatta ideologiska sidan, på något sätt var det för det mesta den första (gruppen) som ofta betecknades som ‘sluten-sinnade'”.

“Dessutom såg en sådan syn, att det sekulära var mer tolerant och öppensinnat, ut att vara dominerande i psykologisk litteratur.”

Upptäckterna sade också att styrkan av en persons tro i vare sig ateism eller religion är direkt korrelerad med hur intolerant man är.

Länk till artikeln.

Lämna ett svar

Räkna ut (spamkontroll) *

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng