Home > Fataawa > Är ‘Eid bönen obligatorisk för kvinnorna?

Är ‘Eid bönen obligatorisk för kvinnorna?

'Eid bönen obligatorisk för kvinnorna
Download PDF

Fråga: Är Eid bönen obligatoriskt för kvinnorna? Om det är obligatoriskt, bör de be hemma eller i en musalla (böneplats)?


All lov och pris tillkommer Allah

Det är inte obligatoriskt för kvinnorna men det är Sunnah. Kvinnorna bör utföra den här bönen på böneplatsen med muslimerna eftersom Profeten [må Allahs frid och välsignelser vara över honom] uppmuntrade dem till att göra så.

I al-Saheehayn och på andra ställen har det återberättats att Umm ‘Atiyah (må Allah vara nöjd med henne) sade: ”Vi blev befallda (och i en annan återberättelse sägs det, han befallde oss – vilket syftar på Profeten [må Allahs frid och välsignelser vara över honom]) att hämta ut till Eid bönerna tonårsflickorna och kvinnorna i avskildhet och han befallde de menstruerande kvinnorna att undvika muslimernas böneplats.” Antecknat av al-Bukhari, 1/93; Muslim, 890. Enligt en annan återberättelse: ”Vi befalldes att komma ut och ta med oss tonårsflickorna och dem i avskildhet.”

Enligt en återberättelse som antecknades av at-Tirmidhi: Allahs Sändebud [må Allahs frid och välsignelser vara över honom] brukade hämta ut kvinnor som är oskuld, tonårsflickor, kvinnor i avskildhet och de menstruerande kvinnorna på de två Eid men de menstruerande kvinnorna fick hålla sig borta från böneplatsen och bevittna muslimernas församling. En av dem sade: ”Å Allahs Sändebud, och om hon inte har jilbaab?” Han sade: ”Låt hennes syster låna henne en utav hennes jilbaab.” (Överenskommet)

Enligt en anteckning som återberättades av an-Nasaa’i, Hafsah bint Sireen sade: Umm ‘Atiyyah nämnde knappast någon gång Allahs Sändebud [må Allahs frid och välsignelser vara över honom] men hon skulle säga: ”Må min far offras för honom.” Jag sade: ”Hörde du Allahs Sändebud [må Allahs frid och välsignelser vara över honom] säga så och så?” och hon sade: ”Ja, må min far offras för honom, och han sade: ‘Låt tonårsflickorna, kvinnorna i avskildhet och menstruerande kvinnor komma ut för att närvara Eid och bevittna församlingen av muslimerna men låt de menstruerande kvinnorna undvika böneplatsen.’” Antecknat av al-Bukhari, 1/84.

Baserat på det som nämns ovan, det är tydligt att det är en bekräftad Sunnah att kvinnan ska gå ut för att närvara Eid bönerna men de får inte gå ut utan att vara täckta och de får inte hänsynslöst visa upp sig, som det är känt genom andra bevis.

När det gäller killarna som har uppfyllt diskretionen av att gå ut till Eid bönen, Jumu’ah bönerna, etc., detta är något som är välkänt och föreskrivet i islam eftersom det finns en stor mängd av bevis för det.

Och Allah är Källan till styrkan.

Ständiga Kommittén för Akademisk Forskning och Utförandet av Fataawa, 8/284-286

Lämna ett svar

Räkna ut (spamkontroll) *

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng