Home > Artikel > Allahs slav- Del 2

Allahs slav- Del 2

///
Stängd för kommentarer
slav
Download PDF

w

Bismillaahi-Rrahmaani-Rrahiim

Tidigare la vi ut Allahs (E) vackra beskrivning av Sin tjänare. Vi fortsätter temat “Allahs slav” utifrån boken¹ med del 2 (Dyrkan- ibadah) =
’Ibadah är det ultimata målet som Allah älskar och som Han är nöjd med.

Dyrkan är syftet med att Allah skapade Hans skapelse:

51:56
“och Jag har skapat de osynliga väsendena och människorna enbart för att de skall dyrka Mig” (51:56).

Vad betyder ‘ibadah?

‘Ibadah (dyrkan) är ett ord som inkluderar allting som Allah älskar & är nöjd med, vare sig det är ord eller gärningar, öppna eller dolda.
* Salah (bönen), *zakat, *fastan, *hajj, *tala sanningsenligt, *uppfylla ens förtroende, *behandla sina föräldrar med vänlighet & respekt, *upprätthålla släktbanden, *hålla sitt löfte, *påbjuda det goda & förbjuda det onda, *sträva efter jihad emot kuffar & munafiqin, *vara vänlig mot sina grannar, föräldralösa, fattiga, vägfarande, slavar & djur.
Att *be och *göra åkallelser (dua), *åminnelser av Allah (dhikr), *läsa koran och andra *goda gärningar, går alla under benämningen ”’ibadah”.
Likaså att *älska Allah & Hans sändebud, *att frukta Allah, *vända sig till Honom i ånger, *vara uppriktig mot Honom, *tålmodigt acceptera Hans regler, *vara tacksam för Hans välsignelser, *att vara nöjd med Hans befallningar, *sätta sin tillit till Honom, *hoppas på Hans nåd, *frukta Hans straff & så vidare går också under benämningen av att dyrka Allah.
Dessa ovannämnda saker är något vi måste lägga tyngd på, hålla oss till och uppriktigt ställa oss frågor såsom:
Gör vi verkligen dessa saker?.. Älskar vi Allah? Hur?.. Sätter vi vår tillit på Allah? Hur?..
Är vi tacksamma mot Allah? Hur?

” ‘Ibadah” är budskapet som alla budbärare var sända med:

“Till varje samfund har Vi låtit ett sändebud komma [för att förkunna]: “Dyrka Gud och håll er borta från det onda!” Bland dessa [människor i äldre tider] fanns den som Gud vägledde, och det fanns den som dömde sig själv att gå vilse. Gå därför ut i världen och se [spåren som visar] vad slutet blev för dem som kallade sanningen för lögn!”16.36

‘Ibadah är ett allomfattande koncept:

I en hadith (muslim) återberättas att Jibril frågade ut Muhammade om bland annat islam, iman & ihsan. På dessa svarade profetene i stil med:
Islam är att vittna om att det inte finns någon som är värt dyrkan förutom Allah och att Muhammad är Hans budbärare, att fastställa bönerna, att betala zakat, att fasta under månaden ramadan och att gå på Hajj om du har möjlighet.
Iman är att tro på Allah, Hans änglar, Hans böcker, Hans budbärare, domedagen och att tro på gudomligt dekret, både det goda och det onda av det.
Ihsan (godhet) är att du dyrkar Allah som om du ser Honom, och även om du inte ser Honom, (vet du att) Han ser dej.

Alla dessa saker är del av religion (deen). Ordet deen (religion) bär betydelsen underkastelse vilket innebär dyrkan (ibadah) och lydnad till Allah och att vara ödmjuk mot Honom. Detta är Allahs religion.

Endast för Allah

Dyrkan (’ibadah) och de saker som är kopplade till det- såsom fullständig tillit och rädsla- kan endast vara för Allah ensam.

Säg: “Efterföljare av äldre tiders uppenbarelser! Låt oss samlas kring en regel, gemensam för oss och för er – att vi inte skall dyrka någon utom Gud och inte sätta något vid Guds sida och inte erkänna andra människor som våra herrar och beskyddare i Guds ställe.” Och säg, om de vänder er ryggen: “Vittna då, att det är vi som har underkastat oss Hans vilja.” (3.64)

Det är endast Allah som är tillräcklig för oss

“Profet! Du har inte behov av någon annan än Gud, och [detsamma gäller] dem som följer dig i tron” (8:64) 

“RÄCKER Gud inte till för [att försvara] Sin tjänare? …”(39:36)      

Och så självklart räcker Han E!

fortsättning följer …


fotnot

¹ Sh. Islam ibn Taymiyah, Al-‘Ubudiyyah- Being a true slave of Allah, av Nasiruddin alKhattab.

källa:

  1. Sh. Islam ibn Taymiyah, Al-‘Ubudiyyah- Being a true slave of Allah, av Nasiruddin alKhattab.
  2. http://legacy.quran.com

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng