Home > Fataawa > 6 dagar av Shawwaal: waajib att fasta eller ej?

6 dagar av Shawwaal: waajib att fasta eller ej?

6 dagar av Shawwaal
Download PDF

Fråga: Vad är reglerna kring fastan av sex dagar av Shawwaal? Är det waajib (obligatoriskt)?


All lov och pris tillkommer Allah

Att fasta sex dagar av Shawwaal efter den obligatoriska fastan av Ramadaan är Sunnah Mustahabbah, inte waajib. Det är rekommenderat för muslimen att fasta sex dagar av Shawwaal och i det finns en stor fördel och en enorm belöning. Den som fastar dessa sex dagar kommer att få antecknat för sig en belöning som om han hade fastat ett helt år, så som det har antecknats i en saheeh hadith från Profeten [må Allahs frid och välsignelser vara över honom]. Abu Ayyoob [må Allah vara nöjd med honom] återberättade att Allahs Sändebud [må Allahs frid och välsignelser vara över honom] sade: ”Den som fastar Ramaadan och lägger till sex dagar av Shawwaal, det kommer att vara som om han har fastat för en livstid.” [Antecknat av Muslim, Abu Dawud, at-Tirmidhi, an-Nisaa’i och Ibn Majah].

Profeten [må Allahs frid och välsignelser vara över honom] förklarade detta när han sade: ”Den som fastar sex dagar efter (Eid) al-Fitr har kompletterat året: (den som gör en god gärning (hasanah) kommer att få tio sådana (hasanah).” Enligt en annan återberättelse: ”Allah har gjort för varje hasanah tio sådana, så en månads fastan är som tio månader och att fasta sex dagar fullbordar året.” (an-Nisaa’i och Ibn Majah, se även Saheeh al-Targheeb wa’l-Tarheeb, 1/421). Det har även återberättats av Ibn Khuzaymah med formuleringen: ”Fastan för månaden Ramadan för med sig belöningen som tio sådana och fastan för sex dagar för med sig belöningen för två månader, och det är fastan av hela året.”

Hanbali och Shaafa’i fuqaha’ förklarade att fastan av sex dagar av Shawwaal efter fastan av Ramadan gör det som om en har fastat hela året av obligatorisk fasta, eftersom mångdubblande av belöningen gäller även naafil fastan eftersom varje hasanah har med sig belöningen av tio sådana.

En annan viktig fördel av fastan av sex dagarna av Shawwaal är att det tar fixar till bristerna i ens obligatoriska fastan under Ramadan eftersom ingen är fri från brister eller synder som kommer att ha negativ påverkan på ens fastan. På Domedagen kommer vissa utav naafil gärningarna att ta plats av bristerna i ens obligatoriska gärningar, så som Profeten [må Allahs frid och välsignelser vara över honom] sade: ”Det första som folket kommer att ställas inför räkenskap för på Domedagen är deras salaah (bön). Vår Herre, Upphöjd är Han, kommer att säga till Sina änglar – även då Han vet bäst – ‘Se på bönen av Min tjänare, om det är fullbordat eller inte.’ Om den är perfekt kommer det att antecknas som perfekt och om den brister kommer Han att säga: ‘Se om Min tjänare gjorde några naafil böner.’ Om han gjorde några frivilliga böner kommer Allah att säga: ‘Fullborda de obligatoriska handlingarna av Min tjänare med hans frivilliga handlingar.’ Sedan kommer alla hans handlingar att tas omhand på liknande sätt.” (Antecknat av Abu Dawud)

Och Allah vet bäst.

Sheikh Muhammad Salih al-Munajjid

Lämna ett svar

Räkna ut (spamkontroll) *

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng